Dojmovi o Milanu

Veljača 2013

La mia borsa di studio la lingua Italiana nel’ International House Milano (18-22.02.2013.)

Grazie alla borsa di studio della mia scuola “Smart” a Zagabria, sono stata a Milano dalle 18. alle 22. febrraio 2013. Ho trovato l’indirizzo Piazza Velasca 5, 20122 Milano e sono arrivata alla scuola International House Milano. Il primo incontro con le signore alla reception era cordiale. Quella settimana ci siamo stati tre studenti nuovi e abbiamo avuto una piccola lezione introduttiva, quando abbiamo ottenuto un pacchetto di benvenuto. Dopo quello sono venuta nella mia classe, il livello A2.2. Gli studenti erano da tutto il mondo: Giappone, Singapore, Corea del Sud, Inghilterra, Ucraina, Turchia. Primo siamo praticati i preposizioni, così abbiamo imparato a conoscere i treni italiani e condizionale presente. Gli studenti sono incoraggiati ad imparare attraverso il parlare e il gioco.
Il terzo giorno sono stata trasferita al altra gruppa, il livello B1. Così ho incontrato nuovi studenti degli Stati Uniti, Brasile, Cipro, Francia ed Inghilterra.

Milano_Vujnovic-1

Abbiamo imparato le particelle CI, DA e NE e il congiuntivo imperfetto. Il ultimo giorno del mio insegnamento abbiamo visitato il Mostra sui giochi al Museo di Milano. Abbiamo avuto una visita guidata, ed è stato molto interessante. Poi abbiamo parlato di mostra a scuola. Ho ricevuto una diploma e tutti erano scherzando che sono l’unico studente che ha terminata due livelli di italiano nella una settimana.

Vorrei ringraziare a la scuola Smart per un’occasione da imparare l’italiano in International House Milano. E ‘quello che ho sempre voluto, e la scuola Smart mi ha spinto a farlo.
Ringrazio anche tutti in International House Milano per la loro gentilezza e la buona organizzazione.
Ci vediamo lì!

dr.sc. Tatjana Vujnović


Srpanj 2012

MIpiaceMI

Per tutti borsisti di Smart, ma anche quegli altri, che cosa di bello ho visto a Milano, o in altro modo:
7 cose che mi (per adesso) piacciono di piu` a Milano (in ordine casuale):

1. Il Duomo
Dicono la piu` bella cathedrale gotica, il Duomo di Milano è simbolo del capoluogo lombardo ed è dedicato a Santa Maria Nascente ed è da vero bellissima. Hanno cominciato con la costruzione nel anno 1386.
Il mio posto preferito: il tetto, da cui si puo godere tutto il giorno, e anche guardare i fantastici detagli sulla cathedrale e anche panorama affascinante della citta`
2. Leonardo da Vinci – genio del Rinanscimento, ma non solo, obbligatorio da vedere il Museo nazionale della scienza e technica (www.museoscienzia.com) e famossisimo Cenacolo ( Chiesa Santa Maria delle Grazie)
3. Castello Sforzesco – dopo la folla permanente nel centro, un oaze del tranquilita, le rondini e ricordi ai tempi passati
4. Parco Sempione – grande, verde, bello, verde
5. I balconi verdi – in tutte le parti della citta`, i balcon e le terazze pieni di pianti, una giungla verde che mi piace molto, ma molto
6. Il cibo/i gelati
Prima di tutto Luini (www.luini.it) panzerotti famosissimi. Princi il posto preferito degli studenti di IHM, Peck per una spesa speciale. Cioccolati Italiani anche per i gelati e poi anche per i gelatti: Grom (facile da memorizare per noi?!). Tutto, tranne, Grom vicinissimo al Duoma e IHM…..visitare sempre in buona compagnia, naturalmente.
7. San Siro – no per calcio, ma per un desiderio ancora non realizzato, un concerto „open air“ da ricordare…..

Ho trovato 7 posti per 7 giorni, ma ci sono ancora tante cose per ammirare. Mi vengono in mente facilmente 7 ragioni di piu`, me questi sono per tornare di nuovo a Milano…..

Allegate anche le mie foto…..

MilanoMilanoMilanoMilano
 
03.- 18.01 2012.
 
Krenuti na put u Milano i to na 2 tjedna u školu IH Milano je vrlo uzbudljivo i prosto ne vjeruješ da se to tebi događa. Tako smo i krenule u našu pustolovinu kolegica Ljubica i ja.Obzirom da nismo poznavale Milano, uz malu pomoć smo odabrale “Ostelo La Cordata” i rezervirale smještaj. Smještaj u Ostelu La Cordata pokazao se dobar izbor jer je od škole “IH Milano” i centra grada udaljen 20 minuta hoda. Smještaj u hostelu je bio udoban i povoljan.


“International House Milano” nalazi se u centru grada u poznatoj zgradi “Torre Velasca”. Zgrada je simbol modernog Milana, visine 106m, izgrađena 1956-1958. Osim škole u zgradi neobičnog oblika, nalaze se uredi, a na zadnjim katovima i stanovi. U školu IH Milano dolaze polaznici iz cijelog svijeta i atmosfera je vrlo ugodna, jer se brzo uspostavljaju kontakti između polaznika, a tko i sa profesorima. Nastava je vrlo interesantna i kreativna. Tokom tjedna se izmjenjuju profesori na nastavi, netko više vremena posveti gramatici a netko konverzaciji o temama iz svakodnevnog života. Mnogo toga se odradi kroz igru. Kao dio nastave je i odlazak s profesorima u muzej i rućak. Škola organizira razna događanjai u poslijepodnevnim satima, obilazak muzeja, crkava, odlazak u disko ili na piće.
Obzirom da nas je poslužilo vrijeme, osim u Milanu, svuda oko nas je bio snijeg, nastojale smo iskoristiti vrijeme da što više upoznamo i vidimo Milano. Krenule smo od samog centra Milana tj. Piazza Duomo, gdje se nalazi katedrala “Duomo”, treča po veličini u svijetu. Na samom vrhu katedrale (416m) nalazi se kip La Madonnina, koja je simbol grada Milana. Ovisi o vremenskim prilikama dozvoljen je i odlazak na krov-terasu katedrale od kuda je prekrasan pogled na grad.

Sa trga Duomo ulazi se u “Galleria Vittorio Emanuele II” natkriven prolaz koji ima izlaz na tri strane, jedna od prvih konstrukcija takvog prolaza u Italiji izrađenog od željeza i stakla. Tu se nalaze mnogi dučani, kafići i poznati restorani. Jedan od izlaza vodi do “Piazza della Scala” gdje se nalazi čuveno kazalište Scala koja je prvi puta otvorena 11778. ali bombardirana 1943. i obnovljena 1946. U sklopu kazališta nalazi se muzej “Museo Teatrale alla Scala u kojem se mogu vidjeti kolekcija muzičkih instrumenata, portreti i dokumentivelikih muzičara i skladatelja od Giuseppa Verdia do Artura Toscaninia kao i slike poznatih svjetskih pjevača. Kazalište je veliko sa kapacitetom od 2015 sjedala, koja su sva u crvenoj boji, a pozornica je jedna od najvećih pozornica u Italiji.

Između milanskih 10 atrakcija koje treba vidjeti je i “Pinacoteca di Brera” gdje je jedna od talijanskih važnih umjetničkih kolekcija od 13 do 20 stolječa

Posjetivši crkvu “Santa Maria delle Grazie” građene 1463. u sklopu koje se nalazi i poznata “Posljenja večera” Leonarda da Vincia, nismo uspjele vidjeti jer se posjet mora rezerviratimjesec dana unaprijed. Ne manje poznate su rano krščanska bazilika “Sant Ambrogio” kao i “San Lorenzo alle Colonne” iz 4 stolječa, jedna od najstarijih okruglih crkava. Kao što ima mnogo poznatih crkava tako ima i interesantnih muzejanpr. “Museo di Storia Naturale”, gdje se mogu vidjeti primjerci prepariranih životinja iz cijelog svijeta u svom prirodnom okruženju. Tako ima i “Acquario Civico” sagrađen 1906. kao edukacijski centar, sa podmorjem u kojem žive ribe, školjke, koralji i dr.

Za vrijeme našeg boravka bile su i 2 izložbe poznatih slikara i to: Paul Cezanne (1839.-1906.) francuski slikar čije djelo predstavlja sponu impresionizma s kraja 19 stolječa i kubizma početkom 20 stolječa. Često je nazivan ocem modernog slikarstva. Drugi je Gustav Klimt (1862.-1918.) austrijski slikar, jedan od osnivača Bečke secesije. Njegovi radovi obično zrače žutom i zlatnom bojom, dok su figure obično postavljene u erotskoj pozi.

Posjetile smo i palaču Gian Giacomo Poldi Pezzoli, koji je bio veliki kolekcionar od porculana, slika, skulptura do oružja.

Simbol Milana je i “Castello Sforzesco” koji je sagrađen 1368. a nalazi se u Sempione parku. Unutar dvorca nalazi se nekoliko muzeja, između ostalih galerija slika sa oko 1.500 eksponata koja je jedna od važnijih kolekcija grada. Tu se nalazi i muzej namještaja, muzičkih instrumenata, arhiva fotografija, predhistorijski muzej, egipatski muzej i skulptura “La Pieta Rondanini” Michelangela Buonarrotia.

Via Montenapoleone je jedna od najpoznatijih ulica Milana, gdje se nalaze prodavaonice poznatih dizajnera Dolce&Gabbana, Versace, Gucci, Valentino, Giorgio Armani i mnogi drugi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

U Milanu treba probati i nešto od njihovih tipičnih jela kao što su:”cotoletta” tradicionalni milanski šnicl i “risotto giallo” sa šafranom. Tu je i vrlo poznati “Luini” sa svojim “panzerotti”.

 
 

Još mnogo toga je ostalo za vidjeti u Milanu, koji se meni jako svidio i o kojem sam mnogo naučila, ali za kolegicu i mene je to bio veliki doživljaj.

Ciao Vesna

loading